Com saber si la meva relació és tòxica?

No hi ha res que ompli tant i ens faci gaudir tant com la construcció de vincles afectius estables. Vincular-se afectivament amb les amistats, els amants, les parelles, etc. satisfà necessitats importantíssimes com la intimitat i el suport emocional.

L’amor ens fa bé i ens fa sentir bé. Aquesta idea sembla una obvietat, però moltes persones que mantenen una relació, del tipus que sigui, la perden de vista i se submergeixen en una relació tòxica.

Com saber si la relació és tòxica?

  • Quan el vincle ens causa més patiment que benestar, quan ens comporta maldecaps i mals rotllos, en lloc d’alegries i satisfaccions.
  • Quan només una de les parts cuida i dóna suport a l’altra. Quan passes molta estona pensant què més pots fer per l’altra persona.
  • Quan sents que no es tenen en compte les teves necessitats i els teus límits.
  • Quan et sents insegur/a, que no ho fas bé. Quan et fan comentaris que et baixen l’autoestima o que coarten la teva llibertat.
  • Per descomptat, quan una de les parts falta el respecte o agredeix físicament o verbalment a l’altra.

És important que desintoxiquem les nostres relacions de rols de poder, de control, de sentiments de possessió i de gelosies. I ens enganxem a la comunicació, a la confiança, a la cura i al respecte mutu perquè aquests són els ingredients bàsics dels vincles que ens fan sentir-nos bé.

Si la teva relació és tòxica, planteja-t’ho, potser estàs perdent un temps molt valuós. “Corta por lo sano” i desenganxa’t de relacions tòxiques!

Si en una relació, l’amor ja no ens fa sentir bé… Per què continuem?

La dependència, la por a estar sol/a o fer-li mal a l’altra persona, són motius recurrents pels quals moltes persones viuen relacions tòxiques. Però la veritat és que la dependència i la por ens treuen una energia valuosa que podríem estar destinant en moltes altres coses. En aquest sentit, cal saber que les ruptures poden apoderar-nos, ens fan reconnectar amb nosaltres mateixos/es i amb el que volem a la vida.

De la mateixa manera que som lliures per mantenir una relació, som lliures per desvincular-nos-en!

Hi ha un comentari

  1. Respecte a l’últim punt, si es produeixen agressions físiques i/o verbals estaríem parlant d’una relació de maltractament directament, que és quelcom força més greu.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.