Però llavors… jo què sóc?

Els processos identitaris es van configurant al llarg de la vida i són processos dinàmics. No hi ha cap pressa per decidir la nostra identitat, aquest serà un procés molt personal que es va desenvolupant al llarg del temps.

Quan som joves la sexualitat posa en marxa preguntes fonamentals: Qui sóc? Qui m’estimarà? A qui estimaré jo? Què pensen els altres de mi? Per què em sento així? Sóc l’única persona que se sent així?… Sóc normal? Les respostes a aquestes qüestions són importants d’una banda pel procés d’esbrinar qui som i d’altra per trobar persones que se sentin de manera similar a nosaltres.

Les segles LGTBI es corresponen amb Lesbianes, Gais, Transsexuals, Bisexuals i Intersex. Si creus que la teva identitat o la teva preferència sexual es correspon amb alguna d’aquestes categories, darrere les sigles LGTBI trobaràs molts i moltes amigues que et poden entendre molt bé.

quadre2

La decisió d’identificar-se com gai, lesbiana, bisexual o pansexual es pot prendre independentment de les experiències afectives i sexuals. Aquesta decisió pot ser variable al llarg del temps, això sí,  es tracta d’una decisió personal que només ens correspon a nosaltres mateixos/es prendre-la.

Et deixem amb algunes definicions:

Intersex: persones amb característiques sexuals ambigües en la seva genètica, en la seva corporalitat o en els seus òrgans sexuals. La intersexualitat curtcircuita la idea que només hi hagi dos sexes (home i dona).

PREFERÈNCIA/ORIENTACIÓ SEXUAL: Desig i atracció que una persona sent cap a les altres.

  • Homosexualitat: Desig i atracció cap a persones del mateix sexe.  
  • Heterosexualitat: Desig i atracció cap a persones del sexe oposat.
  • Bisexualitat: Desig i atracció cap a persones dels dos sexes.
  • Pansexualitat: Desig i atracció sexual cap a tots els gèneres, incloent-hi els no binaris.             

És important entendre aquests conceptes com a identificacions i processos que poden ser dinàmics i no com a categories fixes!

IDENTITAT SEXUAL I DE GÈNERE: es tracta de la identificació subjectiva que cada persona fa amb la categoria d’home i dona. Es va construint des del naixement de cada persona i pot tenir relació o no amb els genitals amb els quals es neix. Fa referència a la identificació de les persones amb el que socialment es reconeix com a masculí o femení.

Aquests conceptes són necessaris per entendre a les persones trans*, transsexuals i transgènerepersones que no s’identifiquen amb el sexe i gènere que se’ls atribueix a partir dels seus òrgans genitals. Per tant, la seva identitat, el seu comportament o la seva imatge no es relaciona, tradicionalment, amb el seu sexe de naixement.

Només nosaltres podem decidir:

  • la nostra identitat: si volem identificar-nos com persones transsexuals, transgèneres, homes, dones, intersexuals
  • la nostra preferència sexual: gai, lesbiana, bisexual, pansexual;

i per suposat com volem expressar el nostre gènere, lliures d’estereotips i de rols de gènere!

 

Hi ha un comentari

  1. Hola, soc una dona bi y trobo que la descripción de la bisexualitar está malament. Les persones bi y pan ens atrauren les persones de tots els géneres, pero a les persones bi tenim preferencia en cuant un genere expecific.

    A mi m’agraden més les dones.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.