Persones no binàries, gender fluid, queer?

Què significa ser un home?, què significa ser una dona?, totes les persones han d’encaixar en una d’aquestes dues categories?, què passa quan algú sent que no encaixa, o que no vol encaixar, en alguna de les dues categories binàries?

Respondre a aquestes preguntes no és senzill, però la societat ha après durant molt de temps a contestar-les amb un simple binomi home-dona, masculí-femení, o ets una cosa o l’altra… A aquestes altures de la pel·lícula, ja sabem que la resposta a aquestes preguntes és molt més complexa. És important saber que la identitat de les persones no depèn del cos d’aquestes, sinó de com elles vulguin definir-se. I intentar encaixar a totes les persones en només dues categories ens queda petit, deixa a moltes fora i ens limita.

Les persones no binàries, gender fluid o queer no desitgen estar encasellades en cap de les dues categories, no se senten còmodes amb un gènere totalment masculí o femení, juguen amb el gènere, trenquen els límits i les seves normes. I si el gènere és una cosa construïda per la societat, per què no ser creatives?

A vegades passa que no sabem com dirigir-nos a una persona no binària, hauríem d’utilitzar el masculí, el femení, el neutre? Utilitzem el pronom ell o ella? La millor manera de saber-ho és preguntar-li directament: Com t’agradaria que et tractés? Tot i que és una qüestió profunda a com és percep la pròpia persona, una manera també és transformar el nostre llenguatge: estàs còmoda amb el masculí o et sentiràs més còmoda si utilitzo el femení?

Algunes persones no binàries tenen una resposta molt clara i escullen un gènere determinat, d’altres prefereixen el neutre (per això a vegades hi ha gent que parla amb la e “tranquile”) i a vegades, hi ha gent que li és absolutament indiferent.

Maneres de viure el no binarisme i experiències n’hi ha moltíssimes, per exemple: persones que la seva expressió de gènere és neutra però volen que es dirigeixin a elles en masculí, persones que s’anomenen en neutra però que la seva expressió és masculina, persones que se senten còmodes quan es dirigeixen a elles en femení però no volen canviar el seu nom masculí, persones que els agrada que es dirigeixin a elles de qualsevol manera…

Aquestes maneres de viure la identitat de gènere ens fan veure que podem construir-la com vulguem, que no és una cosa fixa, ni igual per tothom, la podem reconfigurar, la podem transformar … i fer-la a la nostra mida!

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.